piątek, 18 września 2015

Masa solna

Każdy pewnie ją zna, kiedyś coś z niej lepił... Masa solna, z której można zrobić choć co: aniołki, koraliki, ozdoby. Dziś u nas były odciski nóżek i rączek :)

Przepis na masę solną:
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki soli,
- niecałe 2 szklanki ciepłej wody.

Sól z mąką mieszamy, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Gdy masa jest jednolita - gotowe. Można wsadzić do worka, szczelnie zamknąć i odstawić na godzinkę żeby składniki się dobrze połączyły.
Lepimy, robimy na co mamy ochotę. Potem do piekarnika na 60 stopni, ważne żeby uchylić piekarnik. Po godzinie można tęperaturę podkręcić do 100 stopni. Minus jest taki, że masa długo schnie w piekrniku.
Oto nasze cudeńka ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz