Witam Was serdecznie, mam nadzieję, że jeszcze ktoś nas odwiedza. Długo nic u nas nie było z przyczyn niezależnych ode mnie. Bardzo Was za to przepraszam i mam nadzieję, że nie będzie powtórki :)
Dziś zapraszam na doświadczenie z jajkiem, jest proste, choć długotrwałe. Potrzebne będzie:
- świeże jajko,
- słoik,
- ocet.
Do słoika wlewamy ocet, wkładamy jajko i zaczynamy obserwować. Już po chwili wiać, że na powierzchni jajka pojawiają się bąbelki. Skorupka w 90% zbudowana jest z węglanu wapnia, gdy dochodzi do interakcji z octem, skorupka zaczyna się rozpadać i uwalnia się przy tym dwutlenek węgla.
Ocet rozpuszcza skorupkę, a jajko po około 10 godzinach staje się elastyczne. Nasze jajko leżało w occie 3 dni. Po wyciągnięciu ze skorupki została tylko błona. Jajko nadal jest delikatne, zachowuje się jakby było z gumy. Rzucone z małej wysokości odbija się. Co ciekawe, gdy porównamy jajo, na którym było przeprowadzone doświadczenie z innym świeżym jajem, okaże się że jajo z doświadczenie jest większe!
Ups! Za duża wysokość :)
Pozdrawiamy :)
P.s. Przepraszam za odwrócone zdjęcia, w programie są ok, a jak dodaje to sami widzicie. Jak tylko dojdę do tego dlaczego tak się dzieje, poprawię :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz